Wijn & spijs

WIJN- EN BIERLIEFHEBBERS OPGELET

De laatste vrijdag van de maand* is het uitpakken bij de Basiliek!

Voor slechts €125,- p.p. geniet u van een uitgebreid zeven-gangen diner in combinatie met bijpassende wijnen**, water en koffie/thee met huisgemaakte friandises na. De inloop op deze avonden is rond 18:15 zodat wij tegen 18:30 kunnen beginnen met de avond.

 

Reserveren kan telefonisch via 0596-683131 onder vermelding van de gewenste datum en het wijnhuis.

Of per e-mail naar info@restaurantdebasiliek.nl

*m.u.v. de maand maart in verband met reeds geplaatste reserveringen

** m.u.v. 27 mei, dan hebben wij bijpassende bieren

 

 

De agenda:

 

Vrijdag 18 maart                   -           Tasca d’Almerita, de parel van Sicilië

De eerste documenten stammen uit 1830, 1200 aangekochte hectare door de broers Lucio en Carmelo Tasca. Tegenwoordig domineert de familie Sicilië met vijf verschillende percelen. Van het vaste land tot het eiland Salina, met aandacht voor natuur en inheemse druivenrassen. Met onbekende rassen als Nerello Mascalese, Carricante, Catarratto en Inzolia proef je de identiteit van het eiland in elk glas, of de wijngaarden nu naast de Etna staan of aan de kust. In combinatie met 7 gerechten proeven wij de topwijnen van de familie Tasca en wanen ons voor een avond in dit mediterrane eiland.

 

Vrijdag 29 april                     -           Klassiek Duitsland

Zeg je Duitsland, zeg je Riesling. Een druif die in de loop van de tijd veel smaak differentiatie leert kennen. Met de grote klassieker van het Schloss Johannisberg leren we de beste kant van deze druif kennen. Maar Duitsland heeft meer te bieden. Met onder andere Dornfelder, Spätburgunder, Weißburgunder en Gewürztraminer heeft Duitsland een breed palet aan smaken, geuren en kleuren. Met huizen als Bischel en Von Winning is de toekomst van de Duitse wijnbouw rooskleurig, en wellicht zelfs ondergewaardeerd. Met een Duits randje gaan wij genieten van 7 gangen in combinatie met het beste wat Duitsland te bieden heeft.

 

Vrijdag 27 mei                      -           Van druif tot hop

Ook voor de bierliefhebbers hebben wij een speciale avond ingepland. Proef de zachte mousse van brouwerij De Goede en de Stoute met hun zeer exclusieve Vonkelbier, onze lokale trots; Damster Floembier van brouwer Edwin Bos en de lokale bieren van Eggens Craft Beer Groningen. In combinatie met 7 gangen laten wij zien dat bier en spijs ook een ideale match kan zijn.

 

Vrijdag 24 juni                      -           Reis door de Loire

De Loire, een van de mooiste gebieden in zowel wit als rood. Met de mooiste streken wat Sauvignon Blanc en Chenin Blanc betreft. Proef de klassieke Sancerre, Pouilly-Fumé, Pouilly-Fuissé, Vouvray en Menetou-Salon. De ondergewaardeerde Crémant de Loire en de spannende Sancerre Rouge. Een avond waar vooral de liefhebbers van klassieke witte wijnen helemaal verwend worden. Stiekem moet ik als sommelier zeggen dat ik nu al enthousiast word van de proefsessies vooraf, wat een geweldige veelzijdige streek is de Loire.

 

Vrijdag 26 augustus             -           Wijnen van Nederlandse bodem

Met druiven als Auxerrois, Pinot Blanc maar ook Riesling wordt Nederland als wijnland steeds interessanter. Kom 26 augustus ervaren hoe Nederland zich als wijnland evolueert. Met bekende wijnhuizen als De Kleine Schorre en De Apostelhoeve, maar ook de kleine lokale druiventelers gaan we genieten van de Nederlandse wijnbouw, in combinatie met typisch Nederlandse producten zetten wij samen de Nederlandse keuken op de kaart.

  

Vrijdag 30 september             -          Ricasoli, Castello di Brolio

Als oudste wijndinastie ter wereld wordt Ricasoli gezien als een van de meest invloedrijke producenten van Italië. Niet alleen in smaak, maar ook in politiek en cultureel opzicht. Sinds 1141 wordt door de familie - ondanks oorlogen - gewerkt aan smaak en allure. Nederland heeft altijd al een bijzondere band gehad met het wijnhuis, in 1690 waren de eerste 14 vaten van hun Brolio lijn bestemd voor Amsterdam, een lijn waar wij in 2022 nog steeds van kunnen genieten.  Sinds 1993 begeleid Baron Francesco Ricasoli dit centraal gelegen Toscaanse bedrijf bij innovatieve uitdagingen. Geniet van de beste Chianti en spannende Toscaanse Chardonnay op deze avond met een Italiaans tintje.

 

Vrijdag 28 oktober                -           Het onbekende oosten

Bekende wijnlanden als Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland hebben de allure, maar de kwaliteit in landen als Oostenrijk, Hongarije, Bulgarije, Kroatië en Griekenland is ook zeker iets om te ervaren. Met inheemse druivenrassen als Grüner Veltliner, Assyrtiko, Agiorgitiko en Furmint is het palet aan smaken gigantisch, maar onbekend. Van ziltigheid tot romigheid, van fris zoet rood naar tannines, deze landen kunnen ontzettend goede wijn maken. Het zijn wellicht landen waar je niet snel mee in aanraking komt. Vandaar deze wijn-spijsavond. Laat u verrassen door de geheimzinnige kwaliteit van deze landen tijdens 7 smakelijke gangen.

 

Vrijdag 25 november             -           Veelzijdig Spanje

Rioja, een streek wat Spanje naar grote hoogte heeft gebracht. De intens krachtige rode Tempranillos zijn natuurlijk onmisbaar tijdens een Spaanse avond, maar spanje heeft meer te bieden. In regio's als Aragon, Rueda en Terra Alta worden verrassend veel goede wijnen gemaakt. Geniet deze avond ook van Raventos, een wijnhuis wat zich onderscheid van de reguliere Cava door kwaliteit en mousse. Van Garnacha tot Xarel-lo, van tanninerijk tot mousserend.

  

Wijn- en spijsavond

€125,00

Iedere laatste vrijdag van de maand

 

(Op basis van beschikbaarheid en reservering)


*Foto's: Alieke Eising fotografie